Rotator cuff (ook wel rotatoren manchet genoemd) is een verzamelnaam voor 4 dieper gelegen spieren in de schoudergordel; de musculus subscapularis, musculus supraspinatus, musculus infraspinatus en de musculus teres minor. Deze liggen als een manchet rondom de schouderkop. De rotator cuff zorgen (naast de banden en het gewrichtskapsel) er voornamelijk voor dat de schouderkop in de kom gestabiliseerd wordt. Ook helpen ze met bewegingen en rotaties van de bovenarm. Als er iets in de coördinatie van de schoudergordel verstoord wordt, kan er letsel of een disbalans ontstaan.
Er kan letsel ontstaan aan 1 van de pezen, dit kan een inscheuring zijn, volledige scheur, ontsteking of irritatie. Risicofactoren hiervoor zijn:
Scheurtjes in de rotator cuff komen veel voor, maar geven bij tweederde van de patiënten geen klachten. De meeste (gedeeltelijke) rupturen komen voor bij mensen ouder dan 50-60 jaar. Maar kan ook bij jongeren mensen voorkomen door een trauma, val of langdurige overbelasting met werk of sport.
Pijn meestal boven op en aan de voorzijde van de schouder, uitstralend naar de bovenarm. Soms ook uitstralende pijn en/of tintelingen naar de vingers. Gepaard met bewegingsbeperking (met name voorwaarts en zijwaarts heffen) en krachtsverlies. Slapen op de aangedane zijde is pijnlijk. Klachten zijn meestal al langere tijd aanwezig en progressief.
In het geval van acute scheuren na bijvoorbeeld een val of een trauma is meestal een operatie nodig. Anders is conservatieve therapie gewenst. Met goede fysiotherapeutische behandeling (o.a. mobilisatie en krachttraining van de schoudergordel, medical taping, houding advies, dry needling en eventueel shockwave) is er vaak een goed herstel binnen 6-12 weken. Alleen peesweefsel herstelt langzaam. Als de klachten al langere tijd aanwezig zijn, kan het herstel -zonder goede behandeling- wel 3-6 maanden duren.
Fysiozorg is aangesloten bij het Schoudernetwerk Twente (SNT).
Maak meteen een afspraak met de fysiotherapeut, ergotherapeut of diëtist.