Een triggerfinger is een onschuldige maar lastige afwijking, die veel voorkomt. Er zijn verschillende benamingen voor de triggerfinger, zoals bijvoorbeeld een haperende vinger of snapping finger. Je hebt een haperende vinger als je een vinger met moeite kunt strekken, waarna deze met een schokje recht wordt. De triggerfinger of haperende vinger ontstaat door een ontstekingsreactie van de buigpees van Ć©Ć©n van de vingers en soms ook van de peesschede (de huls waar de pees doorheen glijdt). Het gevolg is een verdikking van de pees waardoor deze niet meer mooi door de peesschede glijdt. Dit ontstaat ter hoogte van het gewricht van de vinger of duim naar de handpalm, aan de binnenzijde van de hand. Op een gegeven moment kan de pees zelfs vastlopen, waarbij de vinger moet worden geholpen zich te strekken. De oorzaak van de ontstekingsreactie is niet altijd duidelijk.
Aanvankelijk is er sprake van een geringe pijn bij het buigen van de vinger. Door toename van de verdikking van de pees, verergert de pijn in het ergste geval kan de vinger niet meer op eigen kracht kan worden gestrekt. Je voelt dan bij het strekken een āknapjeā en soms pijn.
Binnen de fysiotherapie kunnen we een triggerfinger behandelen. Het doel van deze behandeling is de irritatie van de pees minderen en de verdikking te verhelpen/verminderen, waardoor de pees weer normaal door de peesschede kan lopen zonder te haperen. De vinger tapen kan ondersteunend zijn bij herstel.
De diagnose voor een triggerfinger is meestal eenvoudig te stellen op basis van kenmerkende klachten en een lichamelijk onderzoek. De arts of fysiotherapeut voelt op de plek waar de pees vastloopt en observeert de actieve buig- en strekbewegingen van de vinger. Aanvullend onderzoek is doorgaans niet nodig.
Maak meteen een afspraak met de fysiotherapeut, ergotherapeut of diƫtist.