De schouder is een complex gewricht, met vele bewegingsmogelijkheden. De kop van de bovenarm is groot in vergelijking met de kom waar hij in beweegt. Hierdoor is het belangrijk dat omliggende structuren (kapsel, bindweefsel, banden, pezen en spieren) de kop goed fixeren, zodat hij mooi in de kom beweegt. Er wordt gesproken van schouderinstabiliteit als de structuren rondom de schouder niet in staat zijn de kop mooi in de kom van de schouder te laten bewegen. Vooral bij eindstandige bewegingen dreigt de kop dan uit de kom te schieten (schouderluxatie), wat erge pijnklachten met zich meebrengt.Ā
Schouderinstabiliteit kan op verschillende manieren ontstaan; in Ć©Ć©n keer of geleidelijk aan. Bij een traumatische oorzaak is er vaak sprake van een (sub)luxatie van de schouder door een ongeluk of val. De schouder schiet dan gedeeltelijk of helemaal uit de kom. Hierdoor kunnen omliggende structuren ook beschadigen. Wanneer klachten geleidelijk aan ontstaan, is de oorzaak vaak te vinden bij werk, sport en veel bovenhandse bewegingen. Dit komt vaak voor bij werpsporten (handbal, volleybal), tennissers, zwemmers en bijvoorbeeld automonteurs. Door de frequente en/of explosieve eindstandige bewegingen worden de structuren rondom de kop en kom van de schouder aangedaan, wat leidt tot instabiliteit.
Kenmerkend bij schouderinstabiliteit is de pijn bij het heffen en naar buiten draaien van de arm. Je kunt een instabiel gevoel ervaren, met name bij bewegen boven schouderhoogte en bij eindstandige bewegingen.
Het vergroten van de mobiliteit in combinatie met actief trainen van de stabilisatiespieren (rotatorcuff) van de schouder heeft in veel gevallen een gunstig effect op geleidelijk ontstane klachten van instabiliteit. Bij een (sub)luxatie in combinatie met een operatie wordt ervoor gezorgd dat de pijn gedempt wordt, waarna de mobiliteit en ruimte rondom het gewricht (kapsel, banden, pezen en spieren) vergroot wordt en de spierkracht en stabiliteit getraind wordt.Ā Dit samen zorgt ervoor dat de schouder weer stabiel is en beweegt, waardoor de klachten verminderen of verdwijnen.
Fysiozorg is aangesloten bij het Schoudernetwerk Twente (SNT).
Maak meteen een afspraak met de fysiotherapeut, ergotherapeut of diƫtist.