Bij het syndroom van Tietze is er sprake van een ontsteking van de kraakbeenverbindingen tussen Ć©Ć©n of meerdere ribben en het borstbeen. Dit leidt tot een hinderlijke pijn op de borst, die soms kan worden ervaren als symptomen van een hartaanval. Het syndroom van Tietze, een relatief onbekende reumatische aandoening, vereist beoordeling door een arts vanwege de gelijkenis van de klachten met hartproblemen.
De borstkas aan de voorzijde van ons lichaam bestaat uit ribben en het borstbeen, waarbij kraakbeenverbindingen, bekend als cartilago costalis, de ribben met het borstbeen verbinden. Het syndroom van Tietze doet zich voor wanneer het kraakbeen tussen een of meerdere ribben en het borstbeen ontstoken raakt, vaak gepaard gaand met zwelling. Als er geen zwelling optreedt of als het kraakbeen van de ribben aan de rugzijde ontstoken is, wordt het costochondritis genoemd.
Bij het syndroom van Tietze is vaak Ć©Ć©n kraakbeenverbinding tegelijk ontstoken, meestal de tweede of derde rib aan Ć©Ć©n kant. Belangrijkste symptomen zijn pijn op de borst ter hoogte van het borstbeen, zwelling van het kraakbeen, aanvalsgewijze, felle pijn, mogelijk roodheid van de huid bij de ontsteking, drukpijn op het ontstoken kraakbeen, extra pijn bij hoesten, niezen, of diep inademen, en soms uitstralende pijn naar de ribben, arm, schouder of buik.
Omdat er geen specifieke behandeling beschikbaar is, richt de behandeling zich op pijnverlichting. Patiƫnten krijgen vaak pijnstillers of ontstekingsremmers, soms aangevuld met injecties op de ontstekingsplaats. De klachten verdwijnen meestal vanzelf binnen enkele maanden, maar chronische vormen zijn mogelijk. Fysiotherapie helpt bij het verbeteren van de houding, het rekken van de borstspier en het versterken van de spieren tussen de schouderbladen, evenals ontspannings- en ademhalingsoefeningen.
De diagnose wordt gesteld op basis van het patiƫnten verhaal en lichamelijk onderzoek, waarbij bloedonderzoek geen afwijkingen laat zien. Rƶntgenfoto's tonen zwelling aan de onderkant van het borstbeen.
Maak meteen een afspraak met de fysiotherapeut, ergotherapeut of diƫtist.