Wanneer je last hebt van een zenuwinklemming in de pols, is het verstandig om er snel wat aan te laten doen. Bij Fysiozorg Rijssen in Rijssen helpen we je graag van je zenuwinklemming, ook wel carpaal tunnel syndroom, af.
De carpale tunnel is een beperkte ruimte aan de voorkant van de pols die gevormd wordt door de handwortelbeentjes. Door deze ruimte lopen de pezen die de vingers en de pols buigen en een gevoelszenuw, de nervusĀ medianus. Deze zenuw stuurt de duim, de wijsvinger, de middelvinger en de deel van de ringvinger aan.Ā De ruimte wordt overkoepeld door een taaie gewrichtsband, deĀ flexorĀ retinaculum, die voorkomt dat de pezen van de pols terugtrekken als deze is gebogen. In de carpale tunnel is weinig of geen ruimte om uit te zetten. Enige zwelling op die plek, door welke oorzaak ook, zal de nervusĀ medianusĀ samendrukken en geleiding van zenuwprikkels inĀ deĀ weg staan. Men spreekt over het carpaal tunnel syndroom (CTS) wanneer er klachten aanwezig zijn ten gevolge van een compressie (beknelling) van de nervusĀ medianus.
Wat kun je ervaren wanneer je last hebt van een zenuwinklemming?
Alle structuren die ruimte in de tunnel innemen en de zenuw daardoor beknellen, kunnen klachten veroorzaken. In de meeste gevallen weet men niet wat de oorzaak is. Hieronder worden een aantal oorzaken genoemd die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van een carpaal tunnel syndroom:
Onder leiding van een fysiotherapeut is het mogelijk om te werken aan de revalidatie van de hand. De fysiotherapeut zal eerst met zekerheid de diagnose carpaal tunnel syndroom stellen. De fysiotherapeut gaat, nadat de pees is genezen, krachttraining geven. De hele arm zal worden getraind. Er zal worden begonnen met bewegingen van de vingers en de hand, waarna ook deĀ elleboogĀ en de schouder mee genomen worden.
Tevens kan de fysiotherapeut oefeningen uitvoeren ter bevordering van de mobiliteit. Dit zullen vooral rekoefeningen zijn van de hand.Ā Het is van belang de hele arm weer pijnloos te kunnen bewegen en de eigen kracht en mobiliteit weerĀ terugĀ te krijgen. Verder is de behandeling gericht op het geven vanĀ houdings- en belastbaarheid adviezen om overbelastingĀ zoveelĀ mogelijkĀ te voorkomen. Ook kan er gebruik worden gemaakt van tape en/of een (nacht)brace.
Ook na een operatie kan een fysiotherapeut begeleidenĀ bijĀ het herstel. Dan zal de behandeling meer gericht zijn op het wondherstel, het voorkomen van bindweefselvorming rond hetĀ operatie gebiedĀ en het voorkomen van contracturen (korter worden van spieren/pezen).
Maak meteen een afspraak met de fysiotherapeut, ergotherapeut of diƫtist.